HTML

Hitván tanyittó

tanitok, blogolok, tortenetek diakokrol, tanarokrol, nebulokrol, tanitokrol s minden ilyensmi, Ha van ilyen nektek is, elküldhetitek : hitvantanyitto kukac gmail pont com -ra. Tanársztori? Diáksztori? Jöhet!

Friss topikok

  • cenco: A speciális golyóstoll hogy működik? Egyszerűen nem tudom elképzelni... Esetleg e-mailben válaszol... (2008.10.18. 19:47) Puskázás

Linkblog

GA

Ki korán kel, cipöt lel, tanulást nyer.

2008.07.15. 13:52 hitvantanyitto.blog.hu

Legyen az elsö poszt arról, hogy valószínüleg több az írnivaló akkor ha olyan helyen tanítasz, ahol szegénység van – pénzhiány, minden szinten. Imádom amit csinálok, szeretek itt tanítani ahol tanítok, egyáltalán nem panaszkodni akarok, következtetéseket sem vonok, azt majd ti megtehetitek a kommentekben … Egyszerüen annyi, hogy ilyen is van.
Cigányiskolában tanítok. Vagy legyen roma-iskola? Nekem mindegy. Egyelöre nem végleges ez a munkahely (ennél az iskolánál legalábbis), szeretnék tanítani ezután is, és ezt a helyet is megszerettem, el tudnám képzelni azt is, hogy hosszabb távra itt maradjak.
 
Szóval – cigányiskola:
Talán láttatok már ilyen helyet. Egy egész városrész tele van ezekkel a “házakkal”. 1 szoba, lyukas tetö, vakolat semmi, sem kívül, sem pedig belül, persze a parabola-antenna az ott van a ház szélén, az fontosabb a WC-nél is ami persze nincsen nekik. Ebben az egy szobában lakik az egész család. Együtt alszanak télen nyáron. Elképzelni, sem tudom milyen lehet így élni, de annyiban jó lehet, hogy nem kell elmagyarázni a gyereknek, hogy hogyan készül a baba :) . S innen aztán lesznek az olyan problemak, amikkel megtelik a hiradó ... ugyanis 14 évesen második gyerekét szüli megy a lány, az nem annyira furcsa.
A WC hiánya lehet minket elkeserítene, de reggel mikor végigmegyek a Föutcán, és mindenkit látok az útszélen “dolgot intézni” – nekik úgy tünik, hogy ez így jó. A diákjaim soha nem panaszkodnak, söt, boldogabbnak tünnek, mint az átlaggyerek (elötte máshol tanítottam pár évet …)
 
Lehet hogy az esélyeket sem használják ki. Holland segítséggel építettek valahol pár házat nekik, téli, rossz idö miatt a hollandok hazahúztak, majd mikor tavasszal visszajöttek, a ház minden téglája, és minden cserepe el volt adva, ök meg ugyanúgy éltek mint azelott. Hollandok többet erre sem jöttek …
 
Mindegy. Nem politizálni akarok. Csak egy kis háttérképet festettem arról ami van, mert így talán érthetöbb lesz az, amit olvasol.
 
Meg kellett értenem például, hogy van olyan helyzet, hogy a két testvér közül aki hamarabb felkel, az felhúzza az egyetlen cipöt (ami szorít vagy kotyog, attol függöen, hogy ki ébredt fel!), és akkor a másik nem tud iskolába menni.
A legolcsóbb müanyag piaci papucsban jár a másik iskolába, télen-nyáron. Miért? Azért mert ez a legolcsóbb. Taknyos vagyok egész évben? Ez van.
 
A tankönyveket hordozza az egyik srác egész évben, meg azokat is amelyikekre nincs szükség. Mondtam neki, hogy nem kell hozni, de azt mondta, hogy ha otthon hagyja, az apja eltüzeli. Különben volt ilyenröl szó még cipövel is. Nem jött iskolába, mert a fater tüzbe dobta a cipöt. Vajon mennyivel lett melegebb?
 
Irószert minden nap adhatok. Mitha a fold nyelné el a radírt, a ceruzát, mindent.
 
Az iskola által segítségként felajánlott ebéd-et egyik gyerek elkérte, hogy vigye haza, mert ez az apja kedvence.
 
Sár. Sok. Térdig érö. Oktober? Nem baj. Húzok papucsot. Az iskolában sepregetés helyett felmosás van naponta.
Az iskola egyházi támogatással készült, adományból. A szülök meg haragszanak, hogy miért nem adták inkább nekik a kezükbe az adományt.
 
Szerencsére a tanulók száma növekszik. Tobb a diák nálunk, mint más iskolakban, és évröl évre lehagyjuk a többi iskolát „növekedésben“.
 
Lehet lesz még szó erröl a témaról. ;)

Szólj hozzá!

Címkék: szegény tankönyv cipö

A bejegyzés trackback címe:

https://hitvantanyitto.blog.hu/api/trackback/id/tr67569278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása